KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Biblioteka

Nauczyciel bibliotekarz - mgr Elżbieta Fer

Godziny pracy:

poniedziałek 8.00 - 14.00
wtorek 9.30 - 15.30
środa 8.00 - 14.00
czwartek 9.00 - 15.00
piątek 8.00 - 14.00


Nasz księgozbiór liczy ponad 11 000 książek.

Są tutaj:

  • lektury,
  • książki przygodowe, obyczajowe, przyrodnicze, historyczne i fantastyczne,
  • baśnie, bajki, legendy i wiersze.

Znajdziesz również

  • książki popularnonaukowe,
  • słowniki, encyklopedie i atlasy

Są także czasopisma:

  • Świerszczyk,  Kubuś Puchatek, Kaczor Donald, Wally zwiedza świat

Zasady zachowania się w bibliotece
  • Zachowuję  się w bibliotece cicho, by nie przeszkadzać innym czytelnikom.
  • Przychodzę do biblioteki w wyznaczonych godzinach.
  • Nie wchodzę do biblioteki z jedzeniem ani piciem.
  • Zawsze w terminie oddaję wypożyczoną książkę.
  • Jeśli zgubię lub zniszczę książkę, zgłaszam to nauczycielowi – bibliotekarzowi.
W bibliotece możesz:
  • Sam wybierać i wypożyczać książki;
  • Przeglądać ciekawe książki;
  • Skorzystać z Internetu;
  • Myśleć i mieć spokój;
  • Uśmiechać się;

Tutaj zawsze chętnie cię widzimy!

Drodzy Rodzice!

Czytajcie dziecku 20 minut dziennie. Codziennie! Tak, by czytanie kojarzyło się dziecku zawsze z radością, nigdy z przymusem, karą czy nudą!

Zalety czytania książki

"Książka jest niczym ogród, który można włożyć do kieszeni" (chińskie przysłowie)

  • Poprawia humor i odstresowuje.
  • Wzbogaca język i słownictwo.
  • Rozwija umiejętności pisarskie.
  • Dostarcza wiedzy i informacji.
  • Ćwiczy koncentracje  i skupienie.
  • Dobrze wpływa na pamięć.
  • Rozwija uczucia i zdolności do empatii.
  • Wprowadza do nieznanego fantastycznego świata.
Prośby książki
  • Myj ręce przed czytaniem.
  • Obłóż książkę w papier lub folię.
  • Nie zaginaj rogów kartek.
  • Nie pisz i nie rysuj w książce.
  • Nie czytaj przy jedzeniu.
  • Zaznaczaj zakładką przerwę w czytaniu.
  • Nie czytaj przy słabym świetle.
Ciekawostki z dziejów książki
Czy wiecie, że:
  • Najczęściej tłumaczonym autorem na świecie jest Agatha Christie. Jej książki przetłumaczono na co najmniej 103 języki.
  • Władca Pierścienzostał napisany przez J.R.R.Tolkiena na maszynie przy użyciu tylko dwóch palców.
  • Alicja w Krainie Czarów Lewisa Carolla została zakazana w Chinach, ze względu na występujące w niej mówiące zwierzęta.
  • Pierwotny tytuł książki Harry Potter i kamień filozoficzny brzmiał Harry Potter i kamień Czarodziejów i został zmieniony przez wydawcę.
  • Najchętniej filmowaną postacią literacką jest oczywiście Sherlock Holmes

Międzynarodowy Dzień Książki dla dzieciŚwięto obchodzone corocznie 2 kwietnia w dzień urodzin baśniopisarza H. Ch. Andersena. Zostało ustanowione w 1967 r. przez IBBY, aby podkreślić ważną rolę książek dla dzieci oraz wspierać czytanie przez najmłodszych.103. rocznica urodzin Miry JaworczakowejMira Jaworczakowa pol...

W związku z zaistniałą sytuacją, biblioteka szkolna zostaje zamknięta. Potrzebne Wam książki możecie przeczytać korzystając ze stron, których adresy Wam polecam.www.wolnelektury.plwww.lektury.gov.plZapraszam również do korzystania z innych propozycji, które będę co jakiś czas do Was przesyłała....

Pasowanie na czytelnikaDnia 6 marca w naszej bibliotece odbyło się pasowanie uczniów klasy I a na czytelnika biblioteki szkolnej. W tym dniu uczniowie klasy pierwszej przypomnieli sobie zasady poszanowania książek, rozwiązali dwa zadania, wysłuchali wierszy o książkach w wykonaniu uczennic klasy V a Następnie z...

Lutowe nowinki

28.02.2020

Lutowe nowinki

28.02.2020

Ferie, ferie i po feriachFerie już się skończyły. Wszyscy wróciliśmy wypoczęci. Uczniowie licznie odwiedzali bibliotekę. Niektórzy przychodzili aby oddać wypożyczoną wcześniej książkę i wypożyczyć następną. Inni chętnie spędzali swój czas w bibliotece oglądając czasopisma, czytając komiksy.Zajęc...

Przed feriami zimowymi w bibliotece została zorganizowana wystawka książek znanych polskich autorów. Na przerwach nasi uczniowie klas młodszych licznie odwiedzali bibliotekę i oglądali prezentowane książki. Wystawka cieszyła się dużym zainteresowaniem. Uczniowie chętnie wypożyczali na ferie prezentowane pozycje....