KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Akcja #Dbam o ptaki, dbam o Ziemię

W kwietniu obchodzimy Międzynarodowy Dzień Ptaków - święto, które zostało ustanowione już w 1906 roku. Celem tego święta jest zwrócenie uwagi na zagrożenia, przed jakimi stoją ptaki oraz zachęcenie ludzi do większego zaangażowania się w ich ochronę. Na świecie mamy około 10 tysięcy gatunków ptaków, z czego ponad 1250 gatunków  zagrożonych jest wyginięciem, co stanowi 13% wszystkich gatunków ptaków!

Co my możemy zrobić? Na początek zajrzyjmy do ogrodu, parku, czy na okoliczny skwerek. Nawet w mieście, wśród domów możemy rozpocząć swoją przygodę z ptakami. Wystarczy spojrzeć na świat trochę innym okiem – z odrobiną uwagi i cierpliwości.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Ptaków i zbliżającego się Dnia Ziemi  Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi zachęca swoich EKO-przyjaciół do budowania budek lęgowych, wiosennych spacerów i uważnego przyjrzenia się ptakom.

Spróbujcie uchwycić napotkane ptaki na fotografiach, zróbcie zdjęcia wykonanych przez Was budek lęgowych.

Aby wziąć udział w akcji  należy:

  1. Wykonać  max 3 zdjęcia napotkanych przez Was ptaków  wraz z ich nazwami  lub zrobionych budek lęgowych  i umieścić je pod postem #Dbam o ptaki, dbam o Ziemię 
    https://www.facebook.com/hashtag/dbamoptakidbamoziemię na FB WFOŚIGW w Łodzi. Akcja potrwa do końca kwietnia.
  2. Bardzo proszę o przesłanie tych samych zdjęć również do p. Doroty Matuszewskiej-Temech na adres mailowy d.matuszewska-temech@sp64.elodz.edu.pl poczta Office 365 Outlook lub czat prywatny na Teams. Dobre oceny z biologii i przyrody czekają :-)